MOBILNOŚĆ DŁUGOTERMINOWA
W NICEI
07 maja – 8 czerwca 2024
W dniach 7 maja – 8 czerwca jako uczennice Salezjańskiego Liceum Ogólnokształcące miałyśmy okazję uczestniczyć w międzynarodowym wyjeździe Erasmus +. Był to wyjazd miesięczny do Francji a dokładniej Nicei. Głównym celem naszego wyjazdu była nauka i rozwijanie naszego języka francuskiego. Dzięki mieszkaniu we francuskich rodzinach nasze kompetencje powiększały się każdego dnia, szczególnie ważna była naturalność tego procesu. Dzięki tak długiemu pobycie poznawałyśmy kulturę od każdej strony, poczynając od świętowania urodzin host taty oraz babci, przez francuskie msze święte po kurs lekcji w technologicznym i prywatnym liceum Don Bosco w centrum Nicei. Uczęszczałyśmy tutaj na wiele lekcji (geografii wraz z historią, matematyki, angielskiego, literatury francuskiej, kursu inżynierii i wiele innych). Możliwość nauki w innym kraju pozwoliła powiększyć nam naszą wiedzę ogólną, relacje międzyludzkie jak i specjalistyczne myślenie. W naszej klasie było wiele narodowości m.in Słowacy, Rosjanie czy Włosi, rozmawialiśmy z nimi o różnicach w edukacji Francji a Polski. Między innymi jedna lekcja trwa 55min, podczas całego dnia mają jedną długą przerwę na obiad która trwa aż godzinę, rodzaje szkół również różnią się od polskiego systemu a cały okres szkolny kończą egzaminem o nazwie Baccalauréat. Każdy dzień tutaj był inny i piękny. Udało nam się również zwiedzić wiele historycznych zabytków oraz pięknych miast takich jak Èze (w którym znajduje się magiczny ogród botaniczny) czy Cannes (w którym odbywał się słynny festiwal filmowy). Naszą przygodę dopełniały tutaj wizyty w wielu muzeach np w Cap D’ail znajduje się piękne muzeum z obrazami jak i historią Francji, w Antibes natomiast odwiedziłyśmy muzeum Picassa aby odświeżyć naszą pamięć na temat kubizmu w sztuce. Szczególne wrażenie wywołało na nas ogromne muzeum oceanograficzne w Monako które zostało wybudowane na klifach. Podczas tej wizyty utrwaliłyśmy sobie wiedzę biologiczną na temat ryb i głowonogów oraz zobaczyłyśmy na żywo aksolotla prezentującego neotenie o której uczyliśmy się podczas lekcji w szkole. Następna ciekawa rzecz to francuskie specjały do jedzenia m.in socca czyli cienkie placki z mąki z ciecierzycy czy słynna kanapka Pan Bagnat. Te smaki pozostaną z nami na długo. Podsumowując ten wyjazd otworzył nam bardzo wiele aspektów naukowych jak i życiowych. Jesteśmy pewne, że zapamiętamy ten owocny czas na zawsze a nasze umiejętności językowe pomogą osiągnąć nam wiele w przyszłości . Jesteśmy wdzięczne za ten czas i polecamy każdemu te wyjazdy, aby się nie bać nowych rzeczy i otwierać na świat 🙂
Agnieszka Stefanicka
Joanna Solecka